Wetswijzigingen 1 juli 2021

Afbeelding van hamer, boek, wet

Vanaf 1 juli zijn er een aantal wetswijzigingen ingesteld die ook van invloed zijn op sportverenigingen en sportaanbieders. Wat betekent dit voor sportverenigingen? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen op een rij en geven aan waar sportverenigingen rekening mee moeten houden.

Sluiting rookruimtes

Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli niet meer toegestaan. Dit betekent dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Rookruimtes moeten vanaf dan een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein en mogen géén overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de ingang van de sportaccommodatie. Daarnaast geldt dat de ruimte geen dubbelfunctie mag hebben zoals een parkeerplaats of een fietsenhok.

Wederverstrekking alcohol strafbaar

De drank- en horecawet is aangepast naar de alcoholwet. Hierin zijn een aantal wijzigingen opgenomen. Voor sportaanbieders is vooral van belang dat het wederverstrekken van alcohol vanaf 1 juli strafbaar is. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen en deze drank dan door te geven aan een minderjarige.

Via de e-learning Verantwoord alcohol schenken leren barmedewerkers hoe zij om kunnen gaan met de wet- en regelgeving en lastige situaties achter de bar. 

Statiegeld nu ook op kleine flesjes

Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan wordt er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent.